Goedendag fijne lezer, fijn je hier te verwelkomen bij een nieuw college van Dutch Designers Outlet haar Lingerie en Badmode expert. In dit blog bespreken we hoe je jouw zwembroek het beste kunt wassen. Het tijdig én correct wassen van jouw zwembroek is altijd een goed idee. Dit zodat jouw favoriete zwembroek - of het nu een goedkoopje was of een flinke investering was - zo lang mogelijk mooi uitziet en gedragen kan worden.
Waarom je zwembroek wassen zo belangrijk is
Hoe gewoon we het vinden om onze onderbroek dagelijks te wassen, hoe onzorgvuldig we met onze zwembroek om kunnen gaan. Laten we eens kijken waarom het zo belangrijk is om je zwembroek wassen of te onderhouden. Om te beginnen zijn er verschillende zaken die zowel de uitstraling als de kwaliteit van jouw zwembroek kunnen aantasten. Denk hierbij aan zandkorrels die in je zwembroek terechtkomen, transpiratie, het zout wanneer je in de zee hebt gezwommen of het chloor waarmee je wordt geconfronteerd in zwembaden.
Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat mannen, maar ook vrouwen, verschillende dagen na elkaar dezelfde zwembroek dragen. Zeker op vakantie. Dat is natuurlijk geen probleem, maar toch tussentijds je zwembroek wassen is altijd aangeraden. Door tussen het dragen door je zwembroek even te wassen met behulp van lauw water, zal het grootse deel van het aanwezige zand, zout of chloor al worden weggespoeld. Dit al voordat het de kans krijgt om de kwaliteit van jouw zwembroek aan te tasten.
Je zwembroek wassen, hoe doe je dat het best?
Bij het zwembroek wassen is het belangrijk om deze de nodige voorzichtigheid te geven. Dit omdat zwembroeken van synthetisch materiaal wordt gemaakt. Dat is bovendien ook de reden waarom je wordt geadviseerd je zwembroek met de hand te wassen. Bij voorkeur met lauw water en met gebruik van een wasmiddel voor fijne was. Gebruik géén wasverzachter, dit is funest voor jouw zwembroek omdat het de rekbaarheid van de elastische stof beïnvloed.
Hand was of in de wasmachine?
Hoewel het de voorkeur heeft om jouw zwemkleding met de hand te wassen. Zul je niet de eerste of laatste zijn die toch de voorkeur heeft naar de wasmachine. Het is ook wel heel gemakkelijk natuurlijk. Gelukkig hebben de meeste moderne machines een variatie aan programma's waarbij jouw zwembroek het minste te lijden heeft. Ik wel een paar tips voor je als je de machine inschakelt: keer de zwembroek binnenstebuiten, selecteer een programma voor fijne was, gebruik alleen een fijnwasmiddel, en was je zwembroek niet heter dan 30 graden Celsius. Op deze manier komt jouw zwembroek keurig uit de machine zonder dat de vorm, kleur of maat is aangetast. Dat zou zonde zijn!
Hoe laat je, je zwembroek drogen na het wassen?
Hoe je zwembroek wassen het best kan gebeuren is ondertussen wel duidelijk. Je mag ook aandacht geven aan de manier waarop je deze na het wassen wordt gedroogd. Laten we om te beginnen stellen dat je een zwemshort absoluut niet flink uitwringt wanneer deze nog nat is. Wring je hem wel uit? Dan is de kans groot dat je daar schade door aanbrengt aan de zwembroek en dat is niet de bedoeling.
Gebruik de natuur en droog je zwemkleding in de schaduw
Naast het verbod op uitwringen, verbieden we je ook om jouw zwemkleding urenlang in de zon te laten drogen. Hoewel het een efficiënte manier is en je de natuur haar werk laat doen, staat daar tegenover dat jouw zwembroek hierdoor flink kan verkleuren. Maar hoe dan wel? Leg je zwemslip plat op een wasrekje in de schaduw, laat hem gewoon uitdruppelen tot deze droog is. Dit kan natuurlijk best eventjes duren, maar de kans is groot dat je na een zomerse dag aan het strand of in het zwembad best wel even tijd hebt.
Dacht je er slim aan te doen om je zwembroek in de droger te stoppen? Ook dat is absoluut niet aan te raden. De temperatuur is te hoog, je zwembroek kan verwrongen raken en schuurt tegen andere kleding aan. Laat liever gewoon de natuur haar werk doen.
Je zwembroek opbergen? Dat doe je zo!
Grondig je zwemboxer wassen en vervolgens op goede manier laten drogen is niet het enige waarmee je jouw zwembroek lang mooi houdt. Het opbergen van jouw zwembroek verdient ook enige aandacht. Van belang is dat je jouw zwembroek pas opbergt wanneer deze echt helemaal droog is. Vochtige en opgepropte zwembroeken zijn broedplekken voor bacteriën. Heb een klein beetje geduld zodat je jouw zwembroek goed droog is en je deze vervolgens netjes kunt opbouwen en opbergen.
Nog een laatste tip
Inmiddels heb ik je al best wel wat tips gegeven voor het wassen, drogen en opbergen van jouw zwembroek. Het verlengt de levensduur van jouw zwemkleding en geldt eigenlijk voor alle badkleding. Dus ook voor een bikini of badpak. Toch heb ik nog een laatste tip die graag met je deel...
Wikkel je, jouw zwemkleding na het waterpret op in een handdoek? Aan de ene kant zeg ik: slim! zo bescherm je jouw zwemkleding tegen schuren en scherpe voorwerpen in je tas. Aan de andere kant raad ik het je af, ik heb het vaak zien gebeuren dat de opgerolde handdoek zo bij de was werd geworpen waardoor de badkleding niet de kans had om aan de lucht te drogen en bacteriën hun walhalla hadden.
Conclusie, correct je zwembroek wassen is zeer belangrijk
Op de meest optimale wijze je zwembroek wassen zorgt er niet alleen voor dat deze zijn uitstraling zo lang mogelijk behoud. Het zorgt er ook voor dat het draagcomfort niet snel worden aangetast. Wil je dus met andere woorden zo lang mogelijk van je favoriete zwembroek kunnen genieten? Neem dan mijn tips van harte en je hoeft niet ieder seizoen weer opnieuw op zoek te gaan naar geschikte zwemkleding.