Goedendag fijne lezer, fijn je hier te verwelkomen bij een nieuw college van Dutch Designers Outlet haar Lingerie en Badmode expert. In dit blog krijg je een geschiedenis les en leer ik je over de betekenis van de bh. Ik neem je mee naar de oorsprong en waarom ze die naam draagt. Maar ook blikken we op de rol die een bh draagt in de maatschappij.
De afkorting bh of beha
Trivia: waar staat de afkorting bh voor? Het antwoord is 'bustehouder' en bh is daar een mooie afkorting voor. Sommige mensen in Nederland gebruiken ook wel de term ‘beha’. In het Engels wordt ‘bra’ vaak gebruikt, afgeleid van het Franse woord brassière, wat verwijst naar borstondersteuning. Ondanks de verschillende benamingen is het doel wereldwijd hetzelfde: ondersteuning, comfort en soms een beetje extra flair toevoegen aan je outfit.
Waarom heet het een bh?
De afkorting komt dus van bustehouder, wat letterlijk betekent: een houder voor de boezem. Hoewel dit iets klinisch klinkt, is de bh juist in het leven geroepen om comfort en te laten zien wie je bent. In Nederland gebruiken we eigenlijk nooit het woord bustehouder, maar dus wel vaak ‘bh’ en ‘beha’. Het is wel een vrij algemene term, er zijn namelijk onwijs veel verschillende stijlen bh's. Van voorgevormde bh's tot balconette bh's en de dubbele push up bh.
De geschiedenis van de bh gaat terug tot in de oudheid
Het concept van borstsupport bestond al in de oudheid. In Griekenland droegen de vrouwen linnen bandjes om hun borsten te ondersteunen. De moderne bh zoals we die nu kennen, is pas in de 20e eeuw ontwikkeld. Sindsdien is dit kledingstuk getransformeerd in zowel functionaliteit als stijl. Het ontwerp heeft zich door de jaren heen aangepast aan de behoeften van de vrouw. En natuurlijk aan de mode!
Wat betekenen de cijfers en letters in je bh-maat?
Vraag je je af waar de cijfers en letters voor staan bij jouw bh-maat? Die cijfers en letters zijn niet zomaar gekozen. De cijfers, zoals 75, geven de omtrek van je borstkas aan, terwijl de letter, zoals A, B, of C, de cupmaat beschrijft. Het vinden van de juiste maat is belangrijk voor comfort en optimale ondersteuning. Ongeacht de maat die je hebt! Ik heb een eenvoudig stappenplan die je helpt bij het berekenen van jouw maat. In dat blog ga ik ook dieper in op het belang van de juiste maat en geef je nog wat tips en adviezen mee. Lees mijn blog "Het belang van de juist bh maat berekenen" en check meteen of je wel de juiste maat beha draagt.
Waarom dragen vrouwen een bh?
Een beha kan een groot verschil maken, zowel qua uitstraling als comfort. Veel vrouwen dragen een bh voor de ondersteuning, zeker bij een grotere boezem. Maar een beha wordt ook gebruikt als fashion statement. Of om een specifieke look te creëren. Het is goed om te weten dat niet iedere bh geschikt is voor iedere vrouw. De vorm van jouw lichaam en borsten spelen hier een rol in. Het mooie van beha’s vind ik dan ook dat er altijd wel een stijl is die past bij jouw outfit en lichaam. Een goed zittende beha geeft zelfvertrouwen en maakt je mooier. Wil je weten welke bh het beste bij jouw borsten past? Ik vertel het je in mijn blog "Welke bh past bij mij?".
De verschillende soorten bh’s
Ooit begonnen als een korset en door ontwikkelt tot de beha zoals we die nu kennen. Dat heeft geleid tot verschillende soorten bh's met ieder een specifieke functie. Zo draag je been balconette bh wanneer je gaat sporten. Bij intensieve bewegingen kies je voor een sport bh. Die balconette beha geeft je dan dan wel weer een elegante look onder een jurk waarbij schouderbandjes ongewenst zijn. Wil je dagelijks comfort en onzichtbaarheid, dan is het T-shirt bh een perfecte toevoeging aan jouw garderobe. In mijn "Welke soorten bh’s zijn er?" bespreek ik nog veel meer type bh's en haar functie.
Waarvoor staat bh voor jou als individu?
Zie jij de beha slechts als een functioneel kledingstuk of is het een belangrijk onderdeel van je outfit en stijl? Of je een bh nu draagt voor steun, vorm of juist om een statement te maken. Je bh kan veel meer zijn dan simpelweg 'ondergoed'. Voor sommige is de bh een manier om zichzelf te uiten, bij andere draait het vooral om het comfort. Laten we de trend van het bh-loos bestaan niet vergeten. Steeds meer vrouwen kiezen bewust om geen beha te dragen. Soms als persoonlijke keuze, soms als statement zoals op bijvoorbeeld No Bra Day.
De evolutie van de bh
De bh is inmiddels meer dan enkel een afkorting van 'bustehouder'. Het staat symbool voor een lange geschiedenis en een veranderende maatschappij. Door de tijd heen heeft de bh veel vrouwen ondersteund en tegelijkertijd hun vrijheid benadrukt. Vanaf het korset in de 19e eeuw tot de moderne ontwerpen van vandaag, die steeds meer afgestemd worden op individuele behoeften en stijlen. De bh een is onderdeel van onze kleding geworden en ik ben benieuwd welke veranderingen deze uitvinding nog gaat meemaken.