Hoe bh wassen?

Hoe bh wassen?
SYST - Author - Monique van Beek

Monique van Beek

Lingerie en Badmode expert

Ik ben al bijna 20 jaar trotse eigenaar van ons familiebedrijf Dutch Designers Outlet waarbij we met betaalbare lingerie jouw persoonlijke garderobe verrijken. Ik heb grote ambities en grote dromen, en soms komen deze gelukkig ook nog uit.

Ik draag het liefste sneakers, Ook onder een feestjurk. Niet omdat ik hoge hakken niet mooi vind, maar omdat het zo moeilijk danst en ik graag door het leven huppel en dans.

Helemaal mezelf zijn en een vrouw een goed en positief gevoel bezorgen door haar de juiste en goed passende lingerie te laten ervaren bezorgt mij het ultieme gevoel van YES!

Verrijken kun je breed zien; in modellen, kleuren en kwaliteit. Dit omdat we nauw contact hebben met onze leveranciers zoals Marlies Dekkers, LingaDore en After Eden. Maar ook in verrijking van comfort. Kom je er niet uit, help ik je graag persoonlijk op weg via de telefoon of mail. Ik spar graag met je wanneer je er niet uitkomt bij het uitzoeken van jouw maat of model bh of badmode.


sep 6, 2024

Goedendag fijne lezer, fijn je hier te verwelkomen bij een nieuw college van Dutch Designers Outlet haar Lingerie en Badmode expert. In dit blog bespreken hoe je jouw bh moet wassen. Er zijn namelijk heel wat do's en don'ts om je lingerie mooi te houden. Of je nu kiest voor een handwasje of je bh in de wasmachine stopt, het is belangrijk om ze met zorg te behandelen zodat jouw bh een lange levensduur heeft. Houd gerust pen en papier in de aanslag voor wat notities; we duiken in verschillende was methoden, temperaturen en de materialen.

Hoe bh wassen met de hand

De beste manier om je bh’s te wassen, is door dit met de hand te doen. Het klinkt misschien tijdrovend, maar met een handwasje voorkom je dat de stof gaat slijten of dat naden losraken. Daardoor behoud de bh haar vorm en elasticiteit. Een handwas zorgt ervoor de dat je bh's langer meegaan, kleuren niet vervagen en ze comfortabel blijven zitten. Door je bh's met de hand te wassen, bespaar je geld en houd je je favoriete lingerie langer in topconditie. Dat wil toch iedere vrouw!

Een stappenplan voor het wassen van een bh

Begin met het vullen van een bak of waskom met lauw water (zo’n 30°C) en voeg een mild wasmiddel toe. Laat je bh’s 10 tot 15 minuten weken om vuil en oliën los te weken. Masseer de stof voorzichtig met je handen en spoel je bh daarna goed uit met koud water. Klaar! Het drogen is een andere tak van de sport en vraagt ook wel wat aandacht. Het beste advies is om ze voorzichtig in een handdoek te rollen en overtollig water eruit te drukken. Laat ze vervolgens plat drogen, bij voorkeur liggend op een schone handdoek en nooit in direct zonlicht.

Hoe bh wassen in de wasmachine

Heb je echt geen tijd voor een handwasje? Je kunt je bh in de wasmachine wassen, maar alleen als je voorzorgsmaatregelen neemt. Was je bh altijd in een waszakje of gebruik desnoods een oude kussensloop. Dit beschermt je bh tegen de ruwe bewegingen van de machine en voorkomt dat de beugels vervormen of de stof beschadigt. Was je bh altijd op een fijn programma met een lage temperatuur van maximaal 30 °C. Gebruik bij voorkeur een mild wasmiddel zonder agressieve chemicaliën en was je bh nooit samen met zware kledingstukken zoals jeans of handdoeken.

De manier om vlekken uit je bh te verwijderen

Soms heeft je bh meer nodig dan alleen een opfrisbeurt. Bijvoorbeeld bij hardnekkige vlekken van zoals zweet of deodorant. Voordat je begint met het wassen, kun je vlekken behandelen met een mild wasmiddel of zelfs azijn. Masseer het wasmiddel zachtjes in de stof met een zachte doek of spons, zonder te hard te wrijven. Vergeet niet dat jouw bh van zachte, verfijnde stoffen is gemaakt en dus kwetsbaar is. Laat het vervolgens enkele minuten intrekken voordat je de bh wast zoals je normaal zou doen.

Bh wassen zonder waszakje is een slecht idee

Het gebruik van een waszakje is niet zomaar een extra stap; het is essentieel om de levensduur van je bh te verlengen. Een bh wassen zonder waszakje kan er namelijk voor zorgen dat de stof beschadigt of dat de beugels verbuigen. Heb je geen waszakje? Dan kun je die eenvoudig in onze shop bestellen, maar je kan ook gebruik maken van een kussensloop. Het doel van een waszakje is eenvoudig: je beschermt je bh tegen de ruwe bewegingen in de wasmachine. Het kan het verschil maken tussen een bh die maanden meegaat en een bh die al snel haar beste tijd heeft gehad.

Op hoeveel graden bh wassen?

De temperatuur waarop je verschillende soorten bh wast, hangt af van het materiaal waar deze van is gemaakt. Als je twijfelt, kun je het labeltje in jouw bh bekijken, hier staat altijd een wasadvies op en deze kun je gerust volgen. Als je het labeltje er uit hebt geknipt, dan kun je deze algemene richtlijnen aanhouden:

  • Katoen: katoenen bh's kunnen tegen wat hogere temperaturen, maar was ze bij voorkeur op 30 °C om de vorm en elasticiteit te behouden.
  • Synthetische stoffen zoals nylon en polyester: deze materialen zijn gevoeliger voor hitte. Was ze op maximaal 30 °C om te voorkomen dat de stof krimpt of verslijt.
  • Zijde en kant: voor luxe materialen zoals zijde en kant is een zachte aanpak vereist. Was deze bh’s altijd met de hand in koud water om de stof en kleur te beschermen en hun glans te behouden.

Een laatste tip en trick voor wanneer je niet weet op welke temperatuur je bh moet wassen: het is altijd beter om op een lagere temperatuur te wassen dan een te hoge temperatuur.

Hoelang kan je een bh dragen zonder te wassen?

Over het algemeen kun je een bh 3 tot 4 keer dragen voordat ze gewassen moet worden. Dit hangt natuurlijk af van hoe intensief je de bh draagt en hoeveel je zweet. Een goed uitgangspunt is om je bh na een paar dagen te wassen om de stof fris en schoon te houden. Deze vraag heb ik apart behandeld in mijn blog 'Hoe vaak bh wassen?' omdat het goed is om dieper in te gaan op de voor en nadelen van het (te vaak) wassen van jouw bh. De sport bh wordt daarin apart behandeld!

Sport bh wassen

Een sport bh vraagt om net wat meer aandacht dan een gewone bh, omdat ze tijdens het sporten intensief wordt gebruikt. Tijdens een workout absorbeert je sport bh veel meer zweet dan je gewone lingerie, waardoor deze na elke sessie gewassen moet worden om fris en hygiënisch te blijven. Ook voor een sport bh is een handwas de beste optie. Ga je toch voor de wasmachine, dan is het verstandig je sport bh altijd op een laag toerental en in een waszakje te wassen. Dit zorgt ervoor de ondersteunende eigenschappen blijft behouden, en dat is juist waarvoor je deze bh hebt gekocht.

Witte bh wassen

Om je witte bh stralend houden, is het verstandig deze altijd apart van de gekleurde was te wassen. Dit voorkomt namelijk kleurdoorloop waardoor je de frisheid van de stof behoud. Het toevoegen van een klein beetje zuiveringszout kan helpen om hardnekkig vlekken te verwijderen en de helderheid van de kleur te behouden. Was je witte bh op maximaal 30 °C om vergeling te voorkomen.

Beugel bh wassen

Draag je een beugel bh in was je deze met behulp van de wasmachine? Dan zul je vast eens hebben ervaren dat de beugels makkelijk kunnen vervormen. De beugels zijn dan niet voldoende beschermd geweest. Om de vorm van jouw bh te behouden is het dus belangrijk hier enige aandacht aan te besteden. Dit doe je al door gebruik te maken van een waszakje. De beugels blijven dan niet hangen achter onderdelen van de machine en raken niet verwrongen in andere kledingstukken.

Plak bh wassen

Een plak bh heeft een zelfklevende laag en zal je altijd met de hand moeten wassen. Dit doe je het beste met koud water en een beetje mild wasmiddel. Vermijd wrijven om de kleeflaag te beschermen. Spoel de bh goed af en laat haar aan de lucht drogen met de kleefzijde naar boven. Zorg ervoor dat de plak bh nooit in de wasmachine belandt, omdat dit de zelfklevende eigenschap ernstig kan beschadigen. Met deze zorgzame behandeling behoudt je plak bh haar functionaliteit en blijft ze langer bruikbaar.

Stop je bh nooit in de droger!

Stop een bh nooit in de droger! De hitte en beweging kan de stof, vorm en elasticiteit flink aantasten. De cups kunnen vervormen, het elastiek verslapt en verliest haar veerkracht. Beugels kunnen buigen of breken. Tot slot zorgt de ruwe behandeling in de droger voor versnelde slijtage van de fijne stoffen. Door je bh's aan de lucht te laten drogen, blijven ze langer mooi en behouden ze hun pasvorm en ondersteuning.

Hoe je jouw bh wel moet drogen

De beste manier om je bh te drogen is door deze aan de lucht te laten drogen. Knijp eerst overtollig water voorzichtig uit de stof (zonder te wringen!). Vervolgens hang je ze niet op aan de waslijn, maar leg ze plat op een schone handdoek. Een bh die nat is, is zwaar. Door ze plat neer te leggen voorkom je dat het elastiek uitrekt. Droog je bh's in de schaduw of binnen. In beide gevallen uit direct zonlicht zodat de stof niet vervaagt of verzwakt.

Tips voor het bewaren van bh’s

Een laatste tip om jouw favoriete bh lang mooi te houden: geef aandacht aan de manier waarop je ze bewaard. Vouw cups niet in elkaar, maar stapel je bh's plat in de lade. Of hang ze op aan een hanger. Hierdoor voorkom je dat de cups hun vorm verliezen. Zorg er ook voor dat de bh's niet verfrommeld raken, dat kan de pasvorm beïnvloeden. Een georganiseerde lade is misschien wat werk maar het helpt je bh’s en ondergoed in topconditie te houden, zodat ze langer meegaan.

Meer over het wassen van lingerie en fashion

Door de jaren heen heb ik veel vragen gehoord, beantwoord en het nodige meegemaakt (en gezien). Mooi, schoon en fris ondergoed, lingerie en badmode wordt door iedereen gewaardeerd en geeft het zelfvertrouwen een flinke boost. Wil je jezelf hier nog iets meer in verdiepen en de basis kennis tot je nemen? Lees dan ook mijn blog 'Je bikini wassen, zo doe je dat het best!' om jouw badmode op de beste manier te verzorgen. Voor de heren heb ik klaarstaan: 'Hoe moet ik mijn zwembroek wassen?', 'Op hoeveel graden onderbroeken wassen?' en 'Hoeveel graden sokken wassen?'.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Help anderen (en ons) en deel deze op Social Media:

SYST - Author - Monique van Beek

Monique van Beek

Lingerie en Badmode expert

Ik ben al bijna 20 jaar trotse eigenaar van ons familiebedrijf Dutch Designers Outlet waarbij we met betaalbare lingerie jouw persoonlijke garderobe verrijken. Ik heb grote ambities en grote dromen, en soms komen deze gelukkig ook nog uit.

Ik draag het liefste sneakers, Ook onder een feestjurk. Niet omdat ik hoge hakken niet mooi vind, maar omdat het zo moeilijk danst en ik graag door het leven huppel en dans.

Helemaal mezelf zijn en een vrouw een goed en positief gevoel bezorgen door haar de juiste en goed passende lingerie te laten ervaren bezorgt mij het ultieme gevoel van YES!

Verrijken kun je breed zien; in modellen, kleuren en kwaliteit. Dit omdat we nauw contact hebben met onze leveranciers zoals Marlies Dekkers, LingaDore en After Eden. Maar ook in verrijking van comfort. Kom je er niet uit, help ik je graag persoonlijk op weg via de telefoon of mail. Ik spar graag met je wanneer je er niet uitkomt bij het uitzoeken van jouw maat of model bh of badmode.